Cat/cum?

Ok, cei mai multi oameni stiu ca, macar cand merg la plaja, este nevoie sa foloseasca un produs de protectie solara. Dar cati stiu cat si cum sa aplice pentru a beneficia in mod corect de protectia de pe ambalaj?

Inainte de toate, vreau sa clarific ceva. In mod corect, ar trebui sa folosim un produs de protectie solara in fiecare zi a anului, indiferent de vreme, anotimp sau alti factori. De ce? Pentru ca, indiferent daca radiatia UVB este redusa iarna sau in anumite momente ale zilei (dimineata si seara), radiatia UVA are aceeasi intensitate pe tot parcursul anului si pe tot parcursul zilei. Informatii mai multe puteti gasi aici: https://sunobsessed.home.blog/despre-uv/. In cel mai rau caz, macar folositi protectie solara din martie pana in octombrie, cand indicele UV este crescut, nu numai cand mergeti la plaja.

TIPURI DE PRODUSE DE PROTECTIE SOLARA

 1. Crema/gel/fluid: cel mai eficient tip de produs, usor de controlat cantitatea aplicata, usor de obtinut o acoperire uniforma a pielii. Ideal ca strat de baza, recomandat pentru reaplicare daca va expuneti mai mult la soare.
 2. Spray: usor de folosit, greu de controlat cantitatea aplicata si greu de obtinut o acoperire uniforma a pielii. Nu recomand sa folositi un spray ca strat de baza, ci doar ca reaplicare rapida in cazul in care va expuneti la soare accidental (de ex. cand mergeti sa cumparati ceva in pauza de pranz)
 3. Stick: usor de folosit, poate fi foarte util pentru reaplicare pe parcursul zilei. Dezavantajul este ca este greu de folosit in zone precum lateralul narilor.
 4. Pudra: ineficienta, foarte greu de controlat cantitatea aplicata si uniformitatea stratului aplicat pe piele. Nu recomand ca strat de baza, ci doar ca reaplicare pe parcursul zilei, daca nu va expuneti la soare (de exemplu, daca stati toata ziua la birou si vreti sa iesiti afara la pranz)

CAT APLICAM?

Produsele de protectie solara sunt testate prin aplicarea unei cantitati foarte precise de produs: 2mg/cm2 piele. Asta inseamna ca, pentru a obtine protectia inscrisa pe ambalaj, este necesar sa aplicam aceasta cantitate. S-a dovedit ca scaderea cantitatii de produs duce la scaderea proportionala a protectiei: aplici jumatate din cantitatea corecta, obtii jumatate din protectie.

Ce inseamna de fapt 2mg/cm2? Cantitatile general recomandate, bazate pe un corp de dimensiuni medii, sunt urmatoarele:

 • pentru fata+urechi: 1.25ml (sau 1/4 lingurita*)
 • pentru gat (fata si spate): 1.25ml (1/4 lingurita*)
 • pentru fiecare brat: 5ml (1 lingurita*)
 • pentru torace: 10ml (2 lingurite*)
 • pentru fiecare picior: 10ml (2 lingurite*)

*Nota: unitatea de masura “lingurita” se refera la lingurite de masura, cele pentru bucatarie.

Atentie! Aceste cantitati sunt orientative, bazate pe un corp mediu. Daca sunteti supraponderal sau foarte inalt, veti avea nevoie de o cantitate mai mare de produs pentru a obtine gradul de protectie corect. Acelasi principiu se aplica daca sunteti mai slab sau mai scund decat media – veti avea nevoie de o cantitate mai mica de produs.

CUM APLICAM?

Indiferent daca vorbim despre un produs cu filtre minerale sau un produs cu filtre chimice, regulile de aplicare sunt exact aceleasi:

 1. Produsul trebuie aplicat cu macar 15 minute inainte de expunerea la soare. Motivul este acela ca orice produs are nevoie sa se usuce si sa formeze o pelicula protectoare.
 2. Se spune ca produsele cu filtre chimice nu actioneaza imediat dupa aplicare. Fals. Orice produs de protectie solara are efect imediat, singurul motiv pentru care trebuie sa aplicam cu 15 minute inainte de expunere este cel enuntat anterior.
 3. Daca veti sta la soare mai mult timp, este necesar sa reaplicati produsul odata la 2 ore, indiferent de tipul de filtre folosite. Motivul este acela ca, inevitabil, ne vom atinge pielea, vom sterge din produs, vom transpira etc, asadar vom ramane neprotejati pe anumite portiuni de piele.
 4. Daca produsul pe care il folositi contine filtre vechi, instabile (de ex. avobenzone fara octocrylene/tinosorb s/octisalate), reaplicarea este cu atat mai importanta, pentru ca filtrele respective isi vor pierde eficacitatea si nu veti mai fi protejati.
 5. Daca folositi alte produse inainte de protectia solara (de ex. crema hidratanta), este necesar sa permiteti produselor sa se absoarba in piele (macar 10-15min) inainte de a aplica protectia solara. In acest fel, nu riscati ca produsele sa se amestece si sa fie compromisa protectia.
 6. Daca folositi machiaj peste protectia solara, permiteti produsului de protectie solara sa se usuce si sa formeze pelicula protectoare (minimum 15min) inainte de a aplica machiajul. Aveti grija daca folositi pensule de machiaj – nu folositi miscari circulare, care ar putea afecta stratul de protectie solara. Ideal este sa folositi miscari de tapotare, indiferent daca folositi pensule, buretei de machiaj sau propriile degete.